Designa
Designa

Förbered dig för livet efter studenten

När studenten närmar sig med stormsteg innebär det också att det snart är dags att ta sig ut i arbetslivet för första gången. Med studenten kommer också en stor förändring i livet, vad händer efter studenten? Arbetslivet skiljer sig en hel del från livet som student, inte bara genom att man arbetar istället för att plugga.

Studenten är en stor händelse och för många är det starten på vuxenlivet. Men hur förbereder du dig på livet efter studenten?

Här följer 5 bra tips för att förbereda dig för livet efter studenten.

 

Vad ska jag göra efter studenten?

Det finns miljontals saker du kan göra efter att du tagit studenten. För många betyder studenten frihet att göra vad man vill. Du är fri att göra vad du vill, kanske vill du prova på att bo i ett nytt land? Eller så vill du börja jobba direkt? Kanske har du planerat in en stor resa för att äntligen prova dina vingar på egen hand. Vad du än gör efter studenten kan du behöva lite hjälp på traven.

 

Hitta jobb efter studenten

När du söker jobb för första gången kan det vara svårt att veta vart man ska leta efter jobb och vad man ska tänka på. Du kan exempelvis ta en titt på Meet a Student, som är en jobbsida som specialiserat sig på just studentjobb. När du hittat ett jobb så finns det några saker bör göra innan du söker det. Börja med att se över ditt CV. Se till att öppna ett konto på LinkedIn. LinkedIn är som Facebook för arbetsmarknaden. Här möts företag och arbetstagare och nätverkar med varandra. Passa på att lägga till alla klasskamrater du känner som kontakt. Vem vet när era vägar korsas igen i framtiden?

 

Få jobb utan erfarenhet

Hur hittar man egentligen jobb utan erfarenhet? Bristen på tidigare arbetslivserfarenhet gör att det känns nästan omöjligt att få ett jobb. Steget från skolbänken ut på arbetsmarknaden är ett stort steg att ta, men även fast du söker jobb utan erfarenhet kan du besitta stora kunskaper som arbetsgivare letar efter – utan att du vet om det! Det handlar främst om att marknadsföra dina erfarenheter på ett effektivt sätt.

 

Börja på universitet

Är du en av få som vet exakt vad du vill jobba med i framtiden? Grattis! Är du inte den personen men känner att studentlivet är något för dig? Ingen fara, det är inte lätt att veta vad man ska plugga. Du kan börja med att utgå från dig själv och vad du är intresserad av. Det finns många tillvägagångssätt till att hitta rätt utbildning men börja med att besvara dessa frågor. Tänk igenom vad du är bra på. Vilket ämne tycker du är roligast? Vad vill du inte plugga? Vart kan du tänka dig att bo? På så sätt kan du säkert hitta rätt utbildning och skola för just dig.

 

Sök till ett traineeprogram

Om du har bra betyg och har ett företag som du redan nu känner att du skulle vilja jobba på i framtiden så kan det vara bra att kolla om dom har ett traineeprogram. Ett traineeprogram är som en sorts grundläggande praktisk utbildning på ett företag där du får jobba på många olika avdelningar under en relativt kort period. Målet är att du ska få en så bra kunskap om hela företaget som möjligt för att sedan snabbt arbeta dig upp i karriären internt och bli en nyckelperson.

 

Kombinera jobb med resa efter studenten

Många vill resa efter att de tagit studenten. Att ge sig ut och utforska världen kan hjälpa dig förstå vem du är bättre och erbjuder många viktiga lärdomar. Men att ge sig ut och resa kostar pengar men det finns många sätt att kombinera jobb med resor.

  • Ansök om Work & Holiday Visum för att jobba och bo i Australien, Kanada eller Nya Zeeland
  • Sök jobb inom EU
  • Sök jobb utomlands som kundtjänst-medarbetare på Kreta
  • Sök jobb där du kan jobba hemifrån