Designa
Designa

Hitta din väg efter studenten

Den sista terminen på gymnasiet är äntligen här, och nu är det inte många veckor kvar tills det är dags att ta studenten. Kanske känns det som alldeles för långt borta, men tro mig, dagen är här snabbare än du kan tänka dig. Men vad händer efter studenten? De sista månaderna i skolan kan kännas orosfyllda och ångestladdade för många, men det finns även en hel del hopp och saker att se fram emot. Vill du plugga vidare? Ta ett sabbatsår och jobba ihop lite pengar? Eller kanske har du redan bokat den stora resan ihop med en kompis? Oavsett vad du väljer att göra efter studenten, är det viktigt att komma ihåg att det är du som bestämmer!

Här nedan kommer lite tips vi satt ihop för att hjälpa dig hitta rätt.

Börja plugga direkt

“Oj, ska du börja plugga direkt efter studenten?” är en fråga som kommer dyka upp frekvent för dig som har tankar på att sätta igång med studierna direkt. Efter så pass många år i skolan är det många som är skoltrötta efter studenten, och en stor majoritet väntar med att plugga vidare. Men låt inte det stoppa dig! Känner du dig redo och driven att fortsätta studierna är det något du borde fullfölja. Studentlivet är trots allt de roligaste tiderna i livet!

Att välja rätt utbildning

Men hur vet man om man väljer rätt utbildning? Tja, det är inte alltid lätt att veta. Är du inte helt 100, kanske det är en smart idé att börja med några olika kurser inom olika ämnen? På så sätt har du chansen att ta reda på vad du är intresserad av och vad du kan tänka dig att påbörja en utbildning inom. Har du redan hunnit börja och känner “nej, det här är nog ingenting för mig” så är det också ingen fara. Se det inte som ett misslyckande, utan snarare en lärdom och vad glad att du insåg det så tidigt in på dina studier istället. Det finns massvis med möjligheter att välja om, och välja rätt. Kontakta din studievägledare för att se över dina möjligheter att byta program och få hjälp med dina studier!

 

Ta ett sabbatsår

Är du osäker på vad du vill? Då är kanske ett sabbatsår något för dig. Du har chansen att skaffa erfarenheter och ta reda på vad just du vill. Kanske testar du på jobb inom olika områden, eller varför inte testa på att söka en praktikplats på ett företag eller inom ett område som du intresseras av? Det finns även möjligheter att skaffa erfarenheter genom att vidga sina vyer, som att plugga en kurs utomlands eller resa iväg med en kompis. På så sätt får du perspektiv, nya insikter och förhoppningsvis hittar du dig själv på vägen.

 

Jobba innan, under eller efter

Givetvis handlar många val om en pengafråga och kanske känner du att det hade varit skönt att spara ihop lite pengar innan du ska börja studera, flytta eller leta ett helt nytt jobb. Hos StudentJob har du chansen att hitta ett extrajobb under dina studier på både gymnasiet och universitetet, men även chans att ta del av massor av lediga jobb och praktikplatser för dig som är ung och studerar!

Varje höst söker även vi på ABC-Gruppen ett 20-tal personer till våra pop-up butiker, som vi bygger upp på skolor runt om i Sverige. Så söker du efter ett roligt jobb efter studenten där du lär dig om kundbemötande, service och får resa runt och hjälpa studenter till den perfekta studenten, är det kanske jobbet för dig? Sök in på hemsidan under ”om oss > jobba hos oss”.