Designa
Designa

Mösspåtagning – vad det är & vad man gör

Mösspåtagningen firas vid både universitet och gymnasieskolor och förknippas starkt med vårens ankomst. Starkast är traditionen i studentstäderna Uppsala och Lund. I exempelvis Uppsala sker mösspåtagningen traditionsenligt nedanför Carolina Redviva exakt kl 15.00 på valborgsmässoafton då rektorn höjer sin vita mössa, varpå samtliga på platsen sätter på sig sina studentmössor och springer nedför Carolinabacken, jublande.

För gymnasieungdomar som tar studenten firas ofta mösspåtagningen lite annorlunda och tillfället ses mer som en stående festlig aktivitet under sista studentmånaden. I många städer sluter studenterna upp i en park eller i en lokal någon gång i mars-maj, bärandes sina studentmössor. I vissa fall förekommer aktiviteter med lekar som organiserats av elevkår eller liknande, medan det i andra städer endast handlar om att träffas och umgås.

Mösspåtagningen för gymnasiet är en ganska ny tradition, och även om tillfället kallas just mösspåtagning så är det vanligt att man bär studentmössan även innan på diverse studentaktiviteter.