Designa
Designa

5 tips för planering av din skolas studentår

Det är mycket som ska planeras, organiseras och tänkas på inför det kommande studentåret. I synnerhet om man som elev är en del av skolans elevkår eller studentkommité. Efter flera år i studentbranschen, så har vi samlat på oss en hel del smarta tips som vi vill dela med oss av till er. För att göra ditt studentår lite enklare!

 

1. Gå ut med datum inför året i god tid

Det är mösspåtagningar, studentfester, cykelfester, skattjakter, mössutprovningar och baler som ska planeras in. Gå ut med alla datum i god tid till era studentkamrater, så att de kan boka in dem i kalendern. God framförhållning är nyckeln till högt deltagarantal. Det bästa är att skapa ett event på Facebook som ni bjuder in alla studenter till, så glöms det inte bort. Det gör också att ni samtidigt kan hålla alla uppdaterade om varje event på ett enkelt sätt.

 

2. Sätt tema på festerna – och förhandla fram bra priser

Fester som ska genomföras under studentåret har i regel olika teman. Gå ut med vilka teman som gäller i god tid innan så att alla har tid på sig att skaffa fram rekvisita eller utklädnad. Svårt att komma på teman? Här kommer ett par idéer:

 • ”Hjälp jag har kommit fel”
 • Afterski
 • Oktoberfest
 • Whiteparty
 • Hattfest
 • Kändisteam
 • Röda mattan
 • Skräck
 • Charter
 • 70-/80-/90-tal
 • Poolparty

Förutom att bestämma teman, så är ett stort moment inför studentfesterna att förhandla med krögare i närområdet. Detta eftersom att ni behöver en plats att vara på, vakter och personal. Oftast går det att få till bra dealer om ni väljer att förlägga studentfesterna när krögaren annars inte skulle haft så många besökare, ex mitt i veckan (eller åtminstone fredagar istället för lördagar). Ett annat bra knep för prisvärda studentfester är att låta studenterna komma dit tidigt på kvällen. Då kan krögaren ofta erbjuda fritt inträde och bra priser i baren under ett par timmar.

En bra idé när det kommer till förhandlingen, är att ta med sig en person som är van vid just detta – kanske en vuxen eller en representant från annat företag ni samarbetar med.

 

3. Välj mössleverantör med omsorg

Under hösten kommer alla som tar studenten till våren att prova ut och beställa sin studentmössa. Oftast görs detta på plats på skolan under utprovningen som ni som är ansvariga anordnar. Det är viktigt att ni som tar beslut om vilken leverantör som ska komma till skolan, noga överväger ert val. Jämför kvalitet och pris. De flesta som är på mössutprovningen har inte en susning om vad en studentmössa borde kosta och riskerat därmed att betala flera tusenlappar helt i onödan. Ett par saker att tänka på när ni väljer leverantör av studentmössor är:

 • Kvalité  Se till att alltid ha sett mössorna innan ni skriver kontrakt, eftersom kvalitén kan skilja sig mellan olika företag. Titta specifikt på hur stabil mösskullen är, formen på studentmössan och hur väl man  kan anpassa studentmössan efter huvdets storlek och form.
 • Trygghet och utbud  Se till att ni väljer en leverantör med lång erfarenhet som kan erbjuda ett utbud som passar alla i Er skola, vare sig man vill ha en enkel billig studentmössa eller en ”extra-allt” studentmössa.
 • Kontaktpersonen. Det är viktigt att ni har bra kontakt med ansvarig person på företaget ni väljer. Samarbetet kommer att flyta på som en dans om ni känner att ni kan höra av er till personen även i andra ärenden än just mössförsäljningen.

 

4. Gör det tydligt och kul för studenterna 

Var noga med att från början göra allt som har med studenten tydligt för alla elever på skolan. I alla inlägg ni gör, svara på frågor i kommentarsfältet eller ha en Q&A över instagram en dag efter ni har gått ut med informationen, så att alla känner att de är införstådda i vad som händer och vad som gäller.

För att öka engagemanget ytterligare så kan det dessutom vara en bra idé att låta studenterna vara delaktiga på olika sätt. Kanske står det mellan två teman på nästa studentfest – skapa en omröstning och låt alla vara med och bestämma.

 

5. Skapa en studentinstagram eller en snapchat grupp för alla studenter 

Det kan vara svårt att nå ut med all information som ska förmedlas. Vårt absolut bästa tips för att nå ut, är att skapa en studentinstagram snappchat grupp, dedikerad till alla studenter på skolan. Här kan ni sprida information, datum för aktiviteter och ställa frågor.